В рубрика "Пещерци" представяме Петър Стайков

В рубрика "Пещерци" представяме Петър Стайков c
10.02.20 13:27

Петър Иванов Стайков е роден на 08.04.1880г. в Пещера. Той е първият пещерски художник. Произхожда от род на строители. След завършване на основото си образование в Пещера постъпва в Рисувалното училище в София. Той е един от първите випускници, завършили това училище. Като студент посещава Италия и там се запознава с творчеството на големите майстори. В Пещера има дейно участие в обществения и политически живот. През 1901г. учредява първата в околията организация на БСДП. Участва дейно в живота на читалище "Развитие" след изграждането на сградата му през 1904г. Той е автор на художественото оформление на салона и рисува знаменита картина върху завесата на сцената.

След възстановяването на изгорялата църква "Св.Петка", съвместно със своя приятел и колега Сава Стоянов Злъчкин изографисва поти всички икони. Рисуват част и от иконите в църквите в Батак и Брацигово. Негово дело е и изрисуването на иконата на иконостаса на църквата "Св.Седмочисленици" в София.

 Прави рисунки, шаржове и карикатури на пещерски първенци и част от тях са изложени на витрината на книжарница "Заря" в Пещера. 

За кратко време става преподавател в Рисувалното училище в София, но се разболява от туберколоза и умира през 1909г. в София.

Смъртта на първия пещерски художник е тежък удар по културния живот на родната му Пещера.