Дафинка Самарджиева- кандидат за общински съветник представя Петър Учкунов

Дафинка Самарджиева е по професия и призвание учител. Тя е една силно дисциплинирана, много работлива и креативна дама. Дафинка счита себе си за коректен човек и верен риятел, но поставя принципите си над всичко. Смята, че моралът и етиката в отношенията между хората трябва да са на най-високо ниво. Дафинка е един от инициаторите и организаторите на Първия благотворителен летен бал в Пещера, в подкрепа на онкоболни, болни от диабет и фондация "Искам бебе".  Приема предизвикателството да стане кандидат за общински съветник, защото счита себе си за човек на действието и категорично смята, че е дошло време да се сложи края на говоренето, а да се започне именно с действия. Подкрепя д-р Николай Пенев за кмет, именно защото е уверена, че той е дееспособният човек, с който действията към подобряване качеството на живот на пещерци ще се увенчаят с успех.

Днес Дафи Самарджиева избра да ви представим един от легендарните пещерски кметове

Петър Анастасов Учкунов

Кмет на Пещера в периода 1888-1889г. Роден през 1840г. в Пещера. Той е известен в Пещера и околията лечител.

Самоук ортопед, който помага на страдащи от изкълчвания, счупвания, натъртвания , дископатия и др. 

Заради високото уважение, което има в града и извън неговите предели, е издиган за кмет по време на Регентството за периода 1886-1887г., както и за помощник-кмет през периода 1888-1892г. Оглавява патриотичната дружинка "България за себе си"-формация, създадена от Стефан Стамболов и води борба с русофилите и русофилските бунтове.

Петър Учкунов, освен уважаван лечител, е и един от свидетелите на героизма на Осман Нури Ефенди-Спасителят на Пещера.

Живее 98 години и е единственият останал жив свидетел за периода, по чиито спомени са написани архивите за отклоняването на башибозука от територията на общината.

Голяма част от тази история е достигнала до нас благодарение на неговите исторически сведения.

Потомците му разказват, че той е предложил да жертва себе си като гарант пред башибозуците и в помощ на Осман Нури, за да не настъпят кланета и кръвопролития в града.Той и Осман Нури били приятели и ставали още в 3 часа сутринта, за да пият кафе и бистят политиката в турското кафене в града. Също така, по техни сведения, фамилията на лечителя произлиза от турската дума "uçıkıkçı", което означава "на чакръкчия".

Умира на 9. IX. 1939 г.

Днес неговите останки почиват в двора на църквата "Св.Петка"- единственият пещерец-мирянин, намерил покой в тази църква

Благодарим Ви!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!.