Калина Танева - кандидат за общински съветник представя Йосиф Кузмов

Калина Танева е пещерка. По образование е химик и упражнява с любов тази професия. Обича планината и пътуванията, чувства се най-добре сред близки и приятели. За свои положителни черти смята миролюбивия си характер, скромността и работливостта си. Иска да живее в подреден и уютен град, в който да вижда уважение и почтеност между хората. Калина приема предизвикателството и се кандидатира за общински съветник. Подкрепя кандидатурата на д-р Николай Пенев за кмет, поради факта, че в негово лице вижда един балансиран, спокоен и диалогичен човек, способен да се справи с всякакви обществени проблеми, така добре, както се справя със здравните.

Днес Калина избра да представим историята на един  кмет, който е управлявал града по време на периода, в който Пещера е била част от Източна Румелия

ЙОСИФ /ЙОШО/ КУЗМОВ

Йосиф Кузмов е пещерец, който за времето си е считан за високо образован. Неговият мандат е около една година за периода 1883г.Той е участник в първите общински избори по румелийския закон в Пещера, но тогава за кмет е изран Димитър Гьошев. Йосиф Кузмов става общински съветник. Интересното е, че тогава длъжността на кмета и помощник кмета са почетни и са безплатни. Те не получават възнаграждение за работата си. Гласува им се само право на представителни. Съществува взискателност и критичност към избраните лица и назначените първи чиновници. След бурни драми и смяна на кметове, Йосиф Кузмов застава начело на Пещерската община. Той е симпатизант на Народната /съединистка/ партия. Кузмов е непримирим в борбата си за отстояване на обществените интереси. Предизвиква ревизия с цел да се установи злоупотреба с разпиляването на общински средства. С добра финансова култура, той успява да възпрепятства злоупотреби със същите.