МЛАДИ ПЕЩЕРЦИ С ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА СВ.КОНСТАНТИН

На 24 юли 2019г., точно на деня, в който се честваха 20 години от смъртта на големия пещерски краевед  Анастас Пунев,  се случи прецедент в краеведската история на Пещера.

От печат излязоха първите броеве на брошурата, изготвена от историка Десислав Христов и неговата съпруга Стоянка, наречена „Курортът „Св.Константин” - снимки от миналото”. Тази брошура съдържа изключително интересни снимки с анотации към тях, касаещи периода от 1900г. до наши дни.

Поводът на това издание има изключителна  благотворителна насоченост и средствата, постъпили от продажбата му, ще бъдат използвани само и единствено за изграждането на постамент с паметна плоча в местността „Черковището” на курортното селище. Тази плоча ще съдържа кратка информация за съществуването и историята на унищожения в миналото средновековен манастир, на чието място е останал днешния параклис. Историческите факти сочат, че курортното селище се създава около останките на средновековен манастир, унищожен през 1372г. с нахлуването на османските завоеватели. След повторното му изграждане отново е разрушен през 1657г.

Историк по призвание и професия Десислав Христов е категоричен, че историята трябва да се помни и за това активно се заема с изграждането на  паметници и паметни плочи. Семейство Христови  са участвали в друг подобен проект - изграждане на паметен мемориален комплекс „Стена на храбростта” в град Плачковци, от където е родом историка и за тези си заслуги са удостоени с почетна награда  от  военния министър на Република България.

Средствата за изграждането на паметната плоча на „Св.Константин” ще се набират изключително чрез дарения, а всяко едно от тях ще бъде вписвано в дарителска книга, чиято отчетност  ще бъде оповестена публично веднага след реализирането на проекта. Средства ще бъдат набирани и чрез продажбата на създадената за курортното селище брошура. По този начин дарителите ще получат и исторически ценна , визуализирана в снимки информация за „Св.Константин”. Снимките в брошурата са предоставени от Исторически музей,гр.Пещера и родолюбиви жители на града.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, да закупи и/или разпространява брошурата, може да се свърже с контактната форма на сайта ни e-peshtera.com,

на страницата на „Възрожденско приключение” във фейсбук, - https://www.facebook.com/gameinpeshtera

на личната страница в социалната мрежа на г-н Христов –

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006392049841 ,

 както и на електронната му поща – desko0001982@abv.bg

 

Очакваният разход на средства за осъществяването на проекта е около 5000/пет хиляди/ лв.

Надяваме се сумата да бъде събрана бързо и проектът да стане факт в най-скоро време!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ПОДКРЕПАТА!