143 години от рождението на Елин Пелин и Петър Раков

143 години от рождението на Елин Пелин и Петър Раков c
11.07.20, 16:46

През месец юли честваме датите от рождението на пещереца Петър Раков и големия български автор Елин Пелин. Чисто приятелство свързва писателя и родения в Пещера Раков. В "Спомен" Елин Пелин пише за него следното: " Има на света хора, които човек обиква при първо запознаване и към които сърцето никога се не лъже в чувствата си. Тия хора, за жалост, твърде редки, приличат на нежни полски цветя със скромни краски, с дъх, леко и приятно усещан, но вечно траен. От тия хора с нежни сърца, могъщи и непридивирчиви към хорските слабости, довирчиви до наивност, беше и Петър Раков"

 Раков е революционер от ВМОРО, председател на Солунския революционен окръг. 
Роден е 6 юли 1877г. в град Пещера, завършил История и география в Софийския университет, преподавател в София и Солун. През 1906 година при избухването на Мацановата афера Петър Раков е един от 36-те арестувани дейци. Осъден е на 101 години затвор и е заточен на остров Родос. Там умира от туберкулоза на 21 юни 1907 година.

Елин Пелин е роден на 8 юли отново през 1877г. Рожденото му име е Димитър Иванов Стоянов, но остава в историята с произведенията си, написани под псевдонима Елѝн Пелѝн. В творчеството му заема описанието на българското село, това е и причината да го наричат „певец на българското село“. На него е наречен град Елин Пелин, намиращ се близо до родното му село Байлово

 

Изображението е дело на младежко движение Национално пробуждане. Линк:

https://www.facebook.com/NacionalnoProbuzdane/?locale=bg_BG