АДВОКАТ ОТ ПЕЩЕРА Е НАРИЧАН БЪЛГАРСКИЯТ МАХАТМА ГАНДИ

АДВОКАТ ОТ ПЕЩЕРА Е НАРИЧАН  БЪЛГАРСКИЯТ МАХАТМА ГАНДИ c
13.11.23, 08:07

На 18 октомври 1895г. в семейството на изселници от Македония се ражда Йордан Методиев Ковачев. Завършва своето образование последователно в Пещера, средно в Пловдив и висше Право в София. Йордан Ковачев е един от най- ярките и изявени последователи на Толстой и посвещава живота си да проповядва идеите на човеколюбие, предадени от Лев Николаевич. Чест посетител е на комуната на толстоистите в с. Ясна поляна. Йордан Ковачев стриктно спазва принципите на въздържанието и вегетарианството. Създава лагер на вегетарианците в курортното селище Св. Константин над Пещера.

 

 Той е успешен адвокат и е обичан от клиентите си, защото защитава принципите на доброто и се бори за утвърждаване на истината във всяко свое дело. Освен това е изключително ангажирана в обществен план личност – есперантист от световна височина, той е делегат от България на конгреса на есперантистите в Унгария, избиран е за председател на Съюза на писателите от провинцията в България, заради изключителните си белетристични и публицистични произведения.  Като отличен преводач, Йордан Ковачев се представя в превода на литература на класици. През 1947г. е заточен в концлагер „Куциян“, заради обстоятелството, че е членувал в Земеделския съюз на Никола Петков и е негов адвокат и защитник в делата му.. Там той успява да спаси живота си като започва да превежда руска класическа литература . В последствие многократно заявява, че познанието на руски е спасило живота му. Считан е за най-големия специалист на трудовете и познанието на Толстой.

 

 Поради приликата с Махатма Ганди- чисто визуална , а и в политически и човешки аспект още приживе Йордан Ковачев получава прозвището българския Махатма Ганди. Особено значение за описанието на неговите високи етика, морал и любов към ближния е стихът му:

„Съзра ли нявга унизен

Човек да тръпне пред човека

Аз скритом страдам просълзен

И мъка ме гнети нелека"...

Йордан Ковачев

   

 Умира на 19 февруари 1966г. в Пловдив

 

 Източници на информация:

"Енциклопедичен речник на град Пещера" Автор Ан.Пунев

Снимка: ЦДА-12София, фонд 1269К,