С очарователната Амалия от Молдова пристигна новото поздравление във "Възрожденско приключение"

С очарователната Амалия от Молдова пристигна новото поздравление във "Възрожденско приключение" c
03.01.21, 12:34

Нов поздрав, този път от Молдова получиха почитателите на фейсбук играта "Възрожденско приключение". С изпълнението на очарователната Амалия от Молдова, вече чужденци от тринадесет страни поздравяват българи на родния им език в проекта "Чужденци четат българска поезия". Нежната Амалия учи български от скоро, но изпълнението й на стиха "Шейна" на Димитър Спасов бе прецизно и чувствено. Младата молдованка заслужено спечели суперлативи за изпълнението си. Припомняме как звучи стиха, който е и известна детска песничка:

Шейна

Над смълчаните полета

пеят медени звънчета.

Писана шейна премина

бялата пъртина.

 

Бягат кончета игриви,

мятат заскрежени гриви,

път из преспите се вие

в селото се крие.

 

Къщички в снега се гушат,

а коминчетата пушат,

сякаш баби са запрели

пухкави къдели.

Димитър Спасов

Чужденци четат българска поезия“ е името на поредния мащабен проект на „Възрожденско приключение“, който е с международно участие. Всяка вечер в 19:00 часа по традиция от играта започват с клип, като този път участниците в него са чужденци, които изучават български език.

Проектът „Чужденци четат българска поезия“ е създаден по идея на Богдана Сиракова- главен библиотекар в НЧ „Развитие -1873“г., като част от нейната инициатива „С книга на Рождество Христово“, със съдействието на Александър Димитров – основател на онлайн езиковия курс „Bulgarian language and culture“ и Мария Джуркова – създател на „Възрожденско приключение“.

Ако изпълнението на Амалия Ви допада и ако решите, че тя заслужава една от трите големи награди, може да я подкрепите като споделите, харесате и коментирате нейния клип на адрес: 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=717979968850886&id=262249834423904