Димитър Михайлов Ангелов – движение и дисциплина

Димитър Михайлов Ангелов – движение и дисциплина Димитър Михайлов Ангелов – движение и дисциплина
17.10.20, 13:15

„ Гимнастиката, физическите упражнения, ходенето трябва твърдо да влязат в ежедневието на всеки, който иска да поддържа работоспособност, здраве, пълноценен и радостен живот .“  Хипократ 

 Димитър Михайлов Ангелов е роден на 16 октомври 1932г. в Пещера. Завършва средно образование и записва Висшия институт по физкултура в София със специалност „Спортна гимнастика“. През 1956г. се дипломира. Добива диплома за треньор и преподавател по физическо възпитание. Интересен факт за биографията му е, че е в един и същи випуск с много имена, превърнали се в светило на родния спорт като едно от тях е това на Иван Абаджиев.

 Димитър Ангелов започва работа като преподавател по физкултура в Пещерската смесена гимназия. Той лесно получава обичта на своите възпитаници, заради благородния си нрав и невероятното си чувство за хумор.

 Под егидата на учителя Ангелов се създава пещерската гимнастическа школа. Отборът по спортна гимнастика завоюва множество награди и заема челни места в регионални и републикански състезания.

 Изискванията на Димитър Ангелов към своите ученици ги кара да изграждат навици за водене на здравословен начин на живот и любов към спорта и движението.

 Изключително внимание заслужава и постигнатото от него в областта на подготовката на масовите упражнения за републиканските спартакиади. Те  се провеждат в чест на 25 и 30-годишнината от провеждането на социалистическата революция в България съответно в годините 1969 и 1974г., а Димитър Ангелов ги представя в навечерието на тържествата в София.

 Той осъществява и грандиозни спортни спектакли в чест на празниците по случай 24 май, които се помнят и до днес от неговите възпитаници и обществеността в Пещера.

 Заради своя висок морал и професионализъм в периода 1992-1993г. е избран за Директор на ЕСПУ „Св.Климент Охридски“.

 При всички случаи Димитър Михайлов Ангелов е едно от имената, оставили ярка следа в педагогическото и възпитателно дело в Пещера.

 Умира на 9 септември 2012 г. в Пещера.

 

Източници:

- Попчев, Ст. „Светла Летопис“

- спомени на съвременници