КАК ПЕЩЕРА Е СВЪРЗАНА С ИМЕТО НА ИЛЮЗИОНИСТА МИСТЕР СЕНКО

КАК ПЕЩЕРА Е СВЪРЗАНА С ИМЕТО НА ИЛЮЗИОНИСТА МИСТЕР СЕНКО c
13.11.23, 07:36

Историята с името на илюзиониста Мистер Сенко има връзка с Пещера.

Евстати Христов Карайончев е български илюзионист, роден през 1905г. във Враца. Рано остава сирак и успява да учи само до 5-то отделение. Принуден е да работи и става чистач в цирк през 1923г., когато е едва на 18г. По това време се разболява асистентът на фокусника в цирка и същият кани Евстати за свой нов помощник. Артистичният псевдоним на фокусника е "Мистериозният турчин", който обаче в действителност е французин по народност.

 Младият Евстати е схватлив, умен и бързо овладява професията. Започва да гастролира по градовете дори със собствени фокуси под псевдонима "Мистериозният Сенко".

 Дублетната форма на името не е особено по вкуса му и той търси подходящо име и начин за замяна. Късметът го навестява именно в Пещера.В един от гастролите си илюзионистът гостува в будното градче, което вече разполага със собствено читалище и удобен училищен салон, събиращи публика от над 100 души.

 След като представлението, на което младият илюзионист предизвиква фурор, свършва той е поканен на вечеря в дома на местен големец. По пътя Евстати вижда скъсан свой плакат, а в неоткъснатата част се развявало точно наполовина името на "Мистериозният", а именно "МИСТЕР".

 Евстати намира точния си псевдоним-заместител, споделя го с домакина си и още на следващото представление поръчва плакати с името "МИСТЕР СЕНКО". Впоследствие представя казуса като печатна грешка.

 Илюзионистът запазва това име до края на живота си и прославя България с него из цял свят. Става почетен член на международни асоциации на илюзионистите, получава отличия и награди от световни форуми. Номерът му „Сваляне на глава“ е представян пред елита на кинематографията в Холивуд, а през 1961г. печели специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите.

В България е награден с всички възможни ордени и отличия. Почетен гражданин е на Париж и София. Остава почетен председател на Клуба на илюзионистите в България до края на живота си. Обявен е за герой на социалистическия труд.

Умира на 26 юли 1987 г. в София.

 

Историята ми бе разказана от г-н Иван Цолов-пещерец.

 

Снимка- сайт hilife.bg