Катерина Димитрова Атанасова - когато математиката е религия

Катерина Димитрова Атанасова - когато математиката е религия Катерина Димитрова Атанасова - когато математиката е религия
06.10.20, 10:27

Не съм специалист по математика, а само неин почитател, нещастник, влюбен в най-красивата от всички науки“

Пол Валери

Катерина Димитрова Атанасова е родена на 30 декември 1933г. в с. Ново село, общ. Стамболийски. Завършва висшето си образование със специалност „Математика“. Притежава фундаментални знания в математическите области: алгебра и теория на числата, геометрия, диференциално и интегрално смятане, вероятности и статистика, числени методи, диференциални уравнения и др. Считана е за феноменален преподавател на математическите науки.

 Сред имената на тези, на които Катерина Атанасова е преподавала личат имена на доценти, професори, министри, научни ръководители, инженери… Нейни ученици се представят блестящо на състезания и изпити по математика. Изключително стриктна и взискателна, тя поставя своята дисциплина преди всичко и изисква пълна отдаденост към нея от своите възпитаници. Заради строгите си, но изключително ефективни педагогически методи, с които работи, тя получава прякор, чието значение в преносен смисъл означава противоречива личност, за която не можеш категорично да прецениш дали ти харесва или не.

 „Другарката Атанасова“, както е наричана и до днес от своите ученици води изключително аскетичен и скромен начин на живот. Способността й да привлича силни чувства към своята особа е забележителна. Тя е силно обичана и недолюбвана едновременно, но това, което безапелационно е заслужила с труда си от пещерската общественост е уважение и почит.Отказва назначение като преподавател в катедра на СУ „Климент Охридски“ с мотива, че е ангажирана да подготвя добре бъдещите кандидат-студенти. Остава на работа в Пещера до последно.

 След своето пенсиониране Катерина Атанасова продължава да живее в Пещера, но обстоятелства от лично и здравословно естество я принуждават да се завърне в родното си Ново село.

 На 12 април 2020г. свършват земните й дни. Никой не умира истински, докато живее в паметта на другите, а животът за Катерина Атанасова продължава в ярките ученически спомени за нея. Поклон пред паметта й!

 

 П.П. Специални благодарности на Кметство с. Ново село за съдействието!