КОМПОЗИТОР ОТ ПЕЩЕРА СЪЗДАВА ПЕСЕН, СТАНАЛА ХИТ В УЗБЕКИСТАН

КОМПОЗИТОР ОТ ПЕЩЕРА СЪЗДАВА ПЕСЕН, СТАНАЛА ХИТ В УЗБЕКИСТАН c
13.11.23, 07:43

Тургут Хюсеинов Шиникаров е роден на 30.05.1936 г. в гр. Пещера. Основно образование завършва в родния си град.  Музикалните му наклонности, забелязани още от малък, го насочват към Средното музикално училище в Пловдив, където прави и първите си опити да композира музика.

 

След завършването му е приет в Държавната консерватория в София. Негови преподаватели тук са проф. Марин Големинов, проф. Георги Димитров, проф. Димитър Русков и др. След дипломирането си от Консерваторията в София специализира в Азербайджан.

 

Целият му трудов стаж е в Българското националното радио. Хиляди записи на турски песни на местни изпълнители във фонотеката на Радиото и в грамофонните плочи на Балкантон са направени под негово ръководство. Паралелно през цялото време композира песни. Свързана с родния му край е песента "Девойките на Пещера, Нова махала, Устина и Куклен".

 

Тургут Шиникаров е автор на идеята за създаване на популярния вокално-инструментален екип за турски народни песни „Три саза, три гласа“ и негов художествен ръководител. Само с този екип записва близо 50 песни.

 

През 60-те години на миналия век Тургут Шиникаров консултира държавното ръководство при подбора на надарени музикални ръководители за изпращане на специализация в Азербайджан. Има личен принос за включването на Ружди Шукриев в списъка за Азербайджан.

 

Свързва живота си и с Ардино от 1964 година, където ръководи едномесечна школа за музикални ръководители от цялата страна. В началото на 90-те години консултира новосъздадения Ансамбъл за турски песни към Читалище „Родопска искра-1921“.

 

Любопитна е историята с негова песен по текст на поета Алиш Саидов „Нашият край“. Музикалната му творба попада сред кримските татари в Узбекистан, които от весела песен я правят на тъжна в знак на своята носталгия по родината и придобива широка популярност.

 

Приносът на Тургут Шиникаров към развитието на музикалната култура в България е неоценим.

 

До края на живота си живее в София със съпругата си Алие и дъщерите Белгин и Суна.

 

 Умира на 21.09.2021г. и по негово изрично желание е погребан в Пещера.

 

Снимки: сайт Балкантон