Манчо Макаринов

Манчо Макаринов c
08.09.23, 09:11

Основател на фолклорен ансамбъл "Здравец" гр.Пещера е Манчо Младенов Макаринов.

 Той е човекът, който даде криле на фолклора в родния си град като го изведе до световните сцени.

Роден е на 06.01.1934г. в Пещера. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", където получава прозвище, дадено му от преподавателя му по актьорско майсторство Георги Стаматов Малкият Отело.

Участва във филма "Шосе E-107".

След завършване на висшето си образование работи като актьор и хореограф последователно в София и Пазарджик. Сочен е за един от основателите и първи хореографи на ансамбъл за народни танци "Чавдар". 

 

 Основател, ръководител и хореограф на фолклорен ансамбъл "Здравец" в Пещера, на когото посвещава целия си живот.

Негови хореографии се изпълняват и до момента, а под вещото му ръководство танцьорите от ансамбъла покоряват сцените по цял свят. 

 Освен в Гърция, Турция, Русия, Югославия и страните от социалистическия лагер, ансамбълът има участия по цял свят. Особено паметно е посещението в Йордания, където изнася фолклорен концерт пред кралица Нур, която остава силно впечатлена от виртуозната хореография и красотата на българския танц.

 Манчо Макаринов е носител на множество награди, грамоти и отличия. За своята дейност получява орден “Кирил и Методий” ІІІ степен, а през 1984 година е  награден и  с орден “Кирил и Методий” І степен.

Умира на 12.ноември.1989 година в Пещера.