Непубликувана снимка на съпругата на Георги Кьосеиванов-Наталия

Непубликувана снимка на съпругата на Георги Кьосеиванов-Наталия Непубликувана снимка на съпругата на Георги Кьосеиванов-Наталия
13.02.22, 09:17

По повод Празника на любовта публикуваме снимка, зад коята е скрита една вълнуваща любовна история, свързана с Пещера. 
 На преден план във фотографията е премиерът на Кралство Югославия Драгиша Цветкович, до него е Наталия Кьосеиванова-съпругата на Георги Кьосеиванов - единственият пещерец станал министър-председател на България.

 Наталия Весова е една от най-красивите дами на висшето общество в България за времето си. Тя е от Велес и една от малкото жени с образование-заедно със сестра си Мария завършва Солунската българска девическа гимназия "Св. Благовещение".

 Първоначално се омъжва за Янко Пеев, тогава консул в Солун, който бива преместен на служба като първи секретар в Цариград. Там Наталия се влюбва в един от заместниците му-Георги Кьосеиванов, напуска Янко Пеев и се омъжва за бъдещия премиер.

 "Бъди разумен! Не ламти за пари и имоти!"- така съветвала Наталия съпруга си. Тя се оказва една от най-скромните и интелигентни премиерши, които България е някога е имала.

 От брака си с Янко Пеев Наталия има един син- Константин, който умира при самолетна катастрофа, а от брака си с Кьосеиванов-две дъщери.

 Въпреки раздялата и Наталия, и Георги поддържат добри отношения с Янко Пеев до края на живота му. 

 В някои от публикациите за времето си именно женитбата с Наталия дава старт на главоломната кариера на Кьосеиванов като дипломат. За него обаче с категоричност се твърди, че никога не е изневерявал на съпругата си.

Тази снимка засега е единствената, на която е известно да е изобразена Наталия Кьосеиванова. Вероятна датировка 1938-1939г. Място-Белград