Пещерец оцелява по чудо при атентата на „Света Неделя“

Пещерец оцелява по чудо при атентата на „Света Неделя“ c
13.07.23, 11:35

Снимката е предоставена от Димитър Такев, родственик

Община Пещера е родно място на много известни българи, дали своя принос за съвременната култура, политика, медицина и образование. Градът има забележителна история, съхранена родова памет и автентични традиции. Много моменти от историята на родопския град обаче не са достатъчно проучени и известни на широката общественост. Започваме една поредица от материали, в която с помощта Мария Джуркова – общественик, родолюбец, съвременен будител и краевед, ще ви запознаем с малко известни факти и документи от историята на община Пещера.

  Мария Джуркова

Знаете ли, че…При атентата в църквата „Св. Неделя“ на 16 април 1925г. е имало пещерец, който е оцелял – д-р Владимир Такев.

Той е роден през 1874г. в Пещера и е брат на министъра на вътрешните работи в кабинета Малинов – Михаил Такев. Става негов заместник в политическия живот на страната и града.

Владимир вдясно с брат си Михаил
Снимката е предоставена от Димитър Такев, родственик

За атентата той разказва следното:

“ Отидох от дома право в църквата. Шествието не беше още пристигнало. Входовете се пазеха от стража, а и вътре имаше няколко реда стражари. Като официално лице — народен представител — пуснаха ме да вляза. Църквата бе празна; тук-таме се виждаха лица, дошли по-рано. Заех място в южната артика, на която впоследствие целият свод се срути и причини най-голямата катастрофа. Чакайки шествието, аз забелязах срещу мене под северната артика другаря ми Григор Василев. Напуснах мястото си и отидох при него. Застанах под високия амвон и се опрях на неговата колона. Това преместване, съвършено случайно, ме спаси от неизбежната смърт, защото сводът на тая част на църквата не се срути.“

Снимката е предоставена от Димитър Такев, родственик

Владимир Такев е първият българин, който завършва право в Рим с докторска титла. Служи във Военното ведомство и се издига до Председател на Военния касационен съд. Произведен е в чин полковник, но през 1920г. напуска военната си кариера и се отдава на политическа дейност. Става член на Демократическата партия. Избран е за народен представител в XIX-то Народно събрание от Пещерска околия на 28 март 1920г., но изборът му е касиран от земеделската власт.

Снимката е предоставена от Димитър Такев, родственик

След преврата на 9 юни 1923г. преминава към Демократическия сговор. Избиран е за народен представител в XXI, XXII, XXIII-то Народно събрание, но изборът му на 21 юни 1931г.отново е касиран. Осем години подред е избиран от Пещерска околия и е несменяем председател на Демократическия сговор в тази околия от 1923 до 1932 година. Бил е секретар и член на централното бюро и на върховния съвет на Демократически сговор. Главен редактор на в. „Пряпорец“.

 

По негова инициатива е изграден моста на пазара в родният му град Пещера през 1928г. и е изградено коритото на Стара река с дялани камъни. Личен приятел на Пенчо Славейков. Жени се за дъщерята на първия стоматолог с висше образование в България д-р Фламих, който е чех по народност. Съпругата му е полиглот, владее 14 езика.

 

Д-р Владимир Такев умира на 11.04.1932г. в София. В знак на почит от родния му град присъства внушителна делегация, водена от Нестор Личев.

Автор: Мария Джуркова

Източник: http://pa1-media.bg