Петър Любомиров Ламбрев – вдъхновяващата биология

Петър Любомиров Ламбрев – вдъхновяващата биология Петър Любомиров Ламбрев – вдъхновяващата биология
21.10.20, 11:59

"Има два вида учители – такива, които те заливат с толкова много информация, че оставаш скован, и такива, които само с един малък подтик, ти вдъхват сила, с която можеш да скочиш чак до небето." - Робърт Фрос

 Петър Любомиров Ламбрев е роден на 25 април 1941г. в Пещера. Завършва средното си образование в родния си град в Пещерската  гимназия, а след това Висшия педагогически институт ,сега ПУ „Паисий Хилендарски“) в Пловдив със специалност биология. При завършването си той добива професионална квалификация „Биолог и учител по биология и химия“.

 След завършване на висшето си образование Петър Ламбрев работа като химик в ДП “Чико“-Пещера, където работи няколко години, едновременно с това той активно участва и в обществения живот на града. Професионалният му път продължава като учител в ОУ „Петко Рачов Славейков“ в родния му град. През 1981г. със Заповед на Директора на Дирекция „Народна просвета“ е назначен за заместник-директор на същото училище. Този пост заема до 1991г. През същата година той отново започва преподавателската си дейност като учител по биология в ОУ “ Петко Р. Славейков“.

 Като преподавател и класен ръководител , работата му е насочена към привличане и задържане в клас на учениците, подлежащи на задължително обучение, към преподаване на знания и формиране на личности с гражданска позиция. Неговата авторитетна фигура се приема с уважение от колегите и учениците в училището, в което стъпка по стъпка, рамо до рамо, се постигат знания и характер. С работата си учителят Ламбрев оставя трайна следа в детските сърца.

 Отдадеността на Петър Ламбрев към професията не остава незабелязана и той е награждаван многократно с грамоти, една от които за цялостен принос в развитието на училището, обучението и възпитанието на учениците.

  За обществената си дейност през 1978г. с Указ №411 на Държавния съвет на Народна Република България е награден с юбилеен медал „100 години от Освобождението на България“.

 Учителят Ламбрев е именно един от тези учители, които само с един малък подтик дават сила на учениците си, сила, с която да докосваш небето.

 Любимият учител по биология почина на 6 януари 2010г.