На добър час, абитуриенти!

На добър час, абитуриенти! c
18.05.19, 21:45

  Уважаеми абитуриенти, екипът на e-peshtera.com има удоволствието да сподели с Вас едно послание на учителката и поетеса Николина Барбутева по повод Денят на славянската писменост и култура и завършването на средния етап от вашето образование. Пожелаваме Ви много успехи и попътен вятър в живота!

    24 май - Денят на славянската писменост и култура. Денят, в който си спомняме, че и ний сме дали нещо на света и то какво при това! Третият най-разпространен език в Европа от X век е българският и третата официално призната азбука в ЕС от 2007 г. след латиницата и гръцката е славянската. Азбука, възхваляваща Бога, която създават солунски братя Св. Св. Кирил и Методий, дадена на всички славянски народи, защото те знаят, че народ без своя писменост е обречен на мракобесие, а народ със своя писменост ще пребъдва вечно.

   Гордост е за българския народ, че с голяма тържественост всяка година чества тази светла дата. Датата, която ознаменува нашите грамотност и култура. Денят, в който отдаваме почит на своите учители и изпълваме сърцата си с благодарност към техните усилия и любов, с които учат и възпитават децата на България. 24 май чества ограмотяването на нацията ни, което в съвременното ни битие се оказва често голямо предизвикателство, защото времената се менят, а с тях и нравите, но е показателно, че днешните училищни будители работят със същия огън в сърцето както техните предшественици.

   За мен е огромна радост да бъда част от учителското съсловие. Това не е професия, а призвание. Това не е клише, а факт. Учителството се работи със сърце и отговорност към това по кой път ще поемат в живота нашите деца. Учителската професия е в услуга на нацията и най-вече на нейното бъдеще. Един народ се гради върху образованост, силна история и патриотичен дух.

   Пожелавам на тазгодишните пещерски абитуриенти да бъдат лидери, да отстояват себе си и да следват мечтите си, да се стремят да са извън клишето, извън стандарта, който  биха им наложили и да съхранят своята идентичност, за да оставят своята следа в света. Да не се съмняват във възможностите си, а да застават зад това, в което вярват. Дори да се появят трудности на техния път, да помнят, че не са сами. До тях са техните родители, учители, приятели. Да не воюват сами в житейските битки, защото човек никога не е сам. Винаги има кой да го подкрепи и обича. Ние сме с Вас!!!