ПРАДЯДОТО НА ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРСКИ АКТЬОР Е БИЛ ЛЕКАР В ПЕЩЕРА

ПРАДЯДОТО НА ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРСКИ АКТЬОР Е БИЛ ЛЕКАР В ПЕЩЕРА c
13.11.23, 08:01

Прадядото на Йосиф Сърчаджиев Майер Фаденхехт е бил един от най-добрите лекари в България за времето си и е живял и работил и в Пещера.

 Той е роден като Майер Киш в Краков, но за да са по-добре приети във враждебната към евери среда семейство Барух и Агата Киш сменят фамилията си и стават Фаденхехтови (значението е "конец за щука")

 

Майер, вече Фаденхехт заминава за Виена да учи медицина, но там се влюбва в омъжената католичка Берта, майка на две деца. Независимо от това те бягат заедно, укриват се при познати и Берта ражда първото дете Катерина, което поверява на грижите на приятели, докато двамата с Майер бягат чак в Ерзерум-град в азиатската част на Турция, където Майер става лекар в турската армия.

 

Майер става лекар в турската армия, но животът и заплащането не го устройват и започват да се местят, първо в Цариград, а в последствие в Пазарджик и Пещера. Майер Фаденхехт е един от най-добрите и известни лекари в България преди Освобождението. В Пловдив му дават прякора Белият доктор, заради отрано побелялата му заради всички приключения коса.

 

 Освен Катерина, Майер и Берта се сдобиват със син-Йосиф Фаденхехт, който се влюбва и жени за Бонка-майката на Ана Фаденхехт, която в последствие ражда Йосиф от брака си със Стефан Сърчаджиев.

 

Снимка: 24chasa.bg