С поздрав на омайната Роня от Германия премина още една от вечерите във „Възрожденско приключение“

С поздрав на омайната Роня от Германия премина още една от вечерите във „Възрожденско приключение“ c
27.12.20, 14:06

  Нов поздрав, този път от Германия получиха всички почитатели на „Възрожденско приключение“ в празничното Коледно издание на играта. Напомняме, че от 21 декември се излъчват поздравителни клипове с изпълнение на български стихове от чужденци, които учат български език. Същото е наречено  „ Чужденци четат българска поезия“, а във вчерашната вечер Роня от Германия приветства зрителите с изпълнението си на стиха „Звезда Витлеемска“ от Дора Габе. Роня бе научила наизуст стиха и го рецитира с изключителна обаятелност и точно изричане на трудните думи. Текстът , който Ви показваме по-долу, беше изпълнен чудесно от мексиканката:

Звезда Витлеемска

Звезда Витлеемска
На света обажда:
Бъдни вечер днес е,
Бог Исус се ражда.

Ангелите пеят
Горе на небето,
Песните им влизат
Право във сърцето

И сърцето става
Кротко и добричко,
И само прощава
На всички за всичко!

Дора Габе

 

Роня учи български с усърдие и за кратко време е успяла да напредне до степен, в която да може да чете безпроблемно на кирилица.

Напомняме, че освен знамената с български символи и имената им, изписани на кирилица, които са подготвили за всеки един участник организаторите, ще бъдат определени и трима от тях, които ще получат големите награди- традиционни, ръчно изработени  български подаръци-съкровища. Тримата победители ще бъдат определени от участниците, които съберат най-много харесвания, коментари и споделяния на клипа.

Проектът „Чужденци четат българска поезия“ е създаден по идея на Богдана Сиракова- главен библиотекар в НЧ „Развитие -1873“г., като част от нейната инициатива „С книга на Рождество Христово“, със съдействието на Александър Димитров – основател на онлайн езиковия курс „Bulgarian language and culture“ и Мария Джуркова – създател на „Възрожденско приключение“.

Ако изпълнението на Роня Ви допада и ако решите, че тя заслужава една от трите големи награди, може да я подкрепите като споделите, харесате и коментирате нейния клип на адрес:  

https://fb.watch/2EjyJKct_U/