Рубрика "Пещерци" представя Цветана Цачева

Рубрика "Пещерци" представя Цветана Цачева c
25.04.19, 07:04

Цветана /Цвета/ Трифонова Цачева- родена в Пещера на 30.11.1899 /стар стил/ , в семейството на лесничея Трифон Цачев и съпругата му - домакинята Лала Цачева. Родителите й са родом от Ловеч, където са родени по-големите й сестра и брат. Неин кръстник е пещереца  Иван П. Стайков. Сестра й Маня Цачева е първата любовна муза на поета Димчо Дебелянов, а брат й Иван Цачев е първият съпруг на оперетната звезда Мими Балканска. Семейството живее в Пещера, след което се премества в София. По-голямата сестра на Цвета – Маня заминава за Германия, където става театрална и кино звезда. Получава множество роли в нямото кино. Цвета заминава при сестра си в Германия, където също става актриса. Заради екзотичната си хубост бързо е забелязана в театралните и кино среди  и също става звезда в нямото кино.  

 Поради огромната  прилика със своята по-голяма сестра Маня, често ги грешат като една и съща личност с две имена.Първият филм с участието на Цвета  е заснет през 1922г, когато тя е на 23 години. Името на филма е  „Марица - Мадоната на контрабандистите”, негов режисьор е Фридрих Мурнау-носител на Оскар за филма си „Изгрев”. Цвета участва в още няколко филма:”Трагедията на един изгубен”, „Светата омраза  1” „Светата омраза 2- Бягството от смъртта”.

 Цвета е омъжена за големия немски актьор и режисьор Георг Александър(Georg Alexander 1888-1945). Неговото фамилно име е Luddeckens, син на големия немски театрален режисьор Georg Luddeckens.През 1928г. те се развеждат, Цвета  прекратява театралната си дейност и става представител на известна марка кафе в Берлин. Тук се установява и по-големият й брат Иван Цачев, който е основател на Кооперативния театър в България, заедно със съпругата си Мими Балканска. Напуска страната, твърдо решен да се реализира като певец в Германия. Успява да стане първи тенор на операта в Берлин,въпреки че славата му в България е огромна- картички с неговия образ са се продавали по стрелбищата, а плакати с него и съпругата му, са стояли разлепени из цялата страна.

 Фамилията Цачеви се познават и с Георги Димитров. Връзката им с него е поради организирането на стачка на сценичните работници в България, в която дейно участие е взел и братът на Цвета-Иван. Мими Балканска не харесва живота в Германия и се връща в България. Развежда се с Иван твърде нетрадиционно-чрез Държавен вестник, но остават приятели до края на живота на Мими.

Сестрата на Цвета - Маня Цачева се сгодява за Манфред Ноа – също известен германски филмов режисьор и играе в почти всички негови филми. За съжаление той  умира от пертонит  едва 37 годишен.

Заради Втората световна война Маня, Цвета и Иван Цачеви , се преместват и започват да живеят във Франция. Цвета умира на 12 декември 1975г. И тримата не оставят поколение