Рубрика "Пещерци" представя Недка Кирова- разкошната начална учителка

Рубрика "Пещерци" представя Недка Кирова- разкошната начална учителка c
19.10.21, 15:41

НЕДКА ИЛИЕВА КИРОВА

Начална учителка в начално училище „Иван Вазов“, понастоящем „Михаил Каролиди“, гр. Пещера

 

Родена на 30 ноември в с. Башкьой, Румъния. По народност-Българка. През 1940г. по силата на Крайовския договор и връщането на Добруджа към България се връща с родителите си в Родината, където се заселват в с. Секулово, Силистренски окръг. Израснала е в бедно селско семейство с двама братя и още три сестри.

През 1953 г. завършва педагогическо училище в гр. Силистра и се връща в с. Секулово като учител.

През 1957г. се омъжва за д-р Кирил Стоичков Киров, познат на пещерци като д-р Стоичков и след една година преподаване в с. Бяга през 1958 г. започва своя път като учител в гр. Пещера.

Впоследствие добива и допълнителен клас квалификация, който по това време е надграждане над достатъчните, за да упражняваш професията си знания и умения и е израз на лична мотивация и желание за по-висок професионализъм. Призната е за образцов учител.

Има един син, лекар- доц. д-р Любомир Киров, дм.

През годините на своята практика като начален учител Недка Кирова е награждавана многократно за своята работа с малките ученици. Някои от най-високите отличия са:

  • Орден „Кирил и Методий“ III-та степен - 23.05.1973г.
  • Орден „Кирил и Методий“ I-ва степен 31.01.1986г.

През целия си професионален път като начален учител Недка Кирова е водена от искрената любов към малчуганите и желанието да отвори за тях вратите към света и знанието, като ги научи да четат и пишат. Държала е малките ръчички, за да изпишат първите букви и е сричала с тях първите думи. И един от най-хубавите спомени са щастливо усмихнатите им лица.