Румънски поздрав от Даниела във "Възрожденско приключение"

Румънски поздрав от Даниела във "Възрожденско приключение" c
04.01.21, 11:12

В една от поредните вечери на празничното издание на играта "Възрожденско приключение" Даниела от Румъния рецитира стих по един забележителен начин. Така тя отправи и своя поздрав към почитателите на фейсбук играта,  чието издание този път е с международно участие. Това, с което прекрасната румънка впечатли аудиторията бе безпогрешното декламиране на стиха на Калина Малина, което бе научила наизуст. Стихът е доста дълъг и с трудни за произнасяне думи, но девойката се справи блестящо. Ето и самия него:

Дядо Коледа дойде

 

Чук… чук… чук, чук, чук.

Дядо Коледа е тук —

до вратата ей го, чака

и с тояга трака, трака.

 

Стар е, бял е като сняг,

но на гости иде пак.

Подранил е като лани,

носи цял кош армагани.

 

Хвърляй, дядо, таз лула —

да го срещнем с мен ела!

Твоята лула е лоша,

има новичка във коша.

 

Хурката ти не преде,

бабо, остави я, де!

Дядо Коледа у нас е,

нова хурка ти донася.

 

А на мене, кой ли знай,

може би ще е кравай,

или носи питка сладка,

или молив и тетрадка.

 

Път пътува от зори —

бързай, бабо, отвори!

Иде много от далече

и отколе чака вече!…

Калина Малина

 

Напомняме, че освен знамената с български символи и имената им, изписани на кирилица, които са подготвили за всеки един участник организаторите, ще бъдат определени и трима от тях, които ще получат големите награди- традиционни, ръчно изработени  български подаръци-съкровищници. Тримата победители ще бъдат определени от участниците, които съберат най-много харесвания, коментари и споделяния на своето видео.

Проектът „Чужденци четат българска поезия“ е създаден по идея на Богдана Сиракова- главен библиотекар в НЧ „Развитие -1873“г., като част от нейната инициатива „С книга на Рождество Христово“, със съдействието на Александър Димитров – основател на онлайн езиковия курс „Bulgarian language and culture“ и Мария Джуркова – създател на „Възрожденско приключение“.

Ако изпълнението на Даниела Ви допада и ако решите, че тя заслужава една от трите големи награди, може да я подкрепите като споделите, харесате и коментирате нейния клип на адрес:   

https://www.facebook.com/262249834423904/posts/717991922183024/