Сияйната Зета от Гърция отправи свой коледен поздрав

Сияйната Зета от Гърция отправи свой коледен поздрав c
31.12.20, 15:49

Сърдечен поздрав от съседна Гърция поднесе сияйната Зета. В поредната вечер от играта на "Възрожденско приключение" за Коледа, наречена "Чужденци четат българска поезия" Младото момиче издекламира безукорно стихът на пазарджишкия поет Никоа Фурнаджиев "Коледа". Сложните думи, с които се справи девойката може да прочетете тук:

К О Л Е Д А

Защо сега небето тъй е чисто,

Без облаци, голямо и сребристо?

Снежинките блестят, летят безбройни,

градините са светли и спокойни?

По Коледа защо ни грей в душата

такъв възторг и чудна е земята?

Аз знам. Защото там зад планините,

на юг, където едри са звездите,

във пещера, зад тъмни кипариси

на тоя ден Исус Христос роди се.

Роди се светлината на земята

и любовта на хората в сърцата.

Затуй тоз ден е толкоз тих и светъл,

снегът блести и чисто е небето.

Никола Фурнаджиев

 

Припомняме, че трима от участниците в това издание на пещерската игра, ще получат големи награди - традиционни, ръчно изработени български съкровища, а всеки един от частниците, които глласува за любимо изпълнение на чужденец с коментар, харесване или споделяне може да получи една от ежедневните награди, подсигурени от организаторите - коледна изненада. 

Подаръците за участниците са закупени от групата "Купи подарък от майка на дете с увреждае".

Изданието "Чужденци четат българска поезия" се осъществява по идея на Богдана Сиракова, главен библиотекар в библиотеката при читалището в Пещера, със съдействието на Александър Димитров-основател на онлайн езиковия курс "Български езики култура" и Мария Джуркова - създател на играта "Възрожденско приключение".

В случай, че изпълнението и доброто настроение, което създава Зета с четенето на своя стих Ви допада, може да я подкрепите като харесате, споделите или коментирате нейното видео тук:

https://fb.watch/2JH41161sC/