Тимотей Николов Михайлов – филологът- философ

Тимотей Николов Михайлов – филологът- философ Тимотей Николов Михайлов – филологът- философ
22.10.20, 14:39

“ "Стани звезда, небе ще се намери!"“

Тимотей Михайлов

   Тимотей Николов Михайлов е роден на 16 юни 1927г. в гр.Берковица. През 1950г. завършва български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“ и отново през същата година специализира философия и история.

 Той е син на Никола Михайлов – осъден на затвор в Белене, където умира. Самият Тимотей Михайлов също е изтърпявал присъда от 14 години на затвор и лагери. През 1960г. е разпределен като учител по литература в Пещерската смесена гимназия, където преподава до 1980г. През този период пише есета и поезия. Има над 200 публикации в в. “Отечествен фронт“, „Земеделско знаме“, „Български глас“, „Литературен форум“, „Отечествен вестник“ и много други.

 Тимотей Михайлов е и протестантски пастор. Автор е на книгите „Пасторска Голгота“, „Бизнес и боголюбие“,“Палачи и жертви на себе си“, „Човекът-загадка“. Той е главен редактор на списание „Християнски беседи“ и е член на Съюза на независимите писатели.

Заради богатата му обществена дейност през 1990г. в Пещера е издигната неговата кандидатура за народен представител във Великото народно събрание.

 Като преподавател ще бъде запомнен от своите ученици като литератор с богат и поетичен език , дал висок принос в педагогическото развитие на училището.

 Неговият земен път приключва на 5 октомври 2001г. в София

 

Използвана литература:

- Пунев, Ан. „Енциклопедичен речник на Пещера“

- Попчев, Ст. „150 години светско училище в Пещера“