В рубрика "Пещерци" представяме Тодор Кънчев

В рубрика "Пещерци" представяме Тодор Кънчев c
09.02.20, 12:35

Тодор Зафиров Кънчев е роден на 16.04.1887г. в Пещера. Завършва основното си образование в родния си град и учи във Военното училище в Татар Пазарджик. По време на Балканската война е секретар на околийското управление в Неврокоп. Неговата съпруга Елена е дъщеря на Илия Чанджиев-сподвижник на Яне Сандански.

Тодор Кънчев е един от основателите на Земеделската дружба, на кооперация "Народен магазин", на читалището, на синдикат "Места" и др. През време на управлението на БЗНС през периода 1919-1923г.,е назначен за околийски управител на Неврокоп. Провежда благоустройствени, просветни, здравни и икономически мероприятия, най-вече в защита на бежанци и тютюнопроизводители. Като член на БЗНС и околийски управител на Неврокоп Тодор Кънчев се завръща в родната си Пещера. Два месеца след това завръщане е арестуван  разпределян из различни полицейски управления. Възрастната му майка постоянно се движи с него. Нейното име е Елена Кънчева. Родена през 1858г., тя рано остава вдовица и с голяма мъка отглежда своите четири деца. След като полицията предава сина й Тодор на македонски автомости, дошли специално за това в Пещера, Елена Кънчева разбира опасността за живота на сина си и отново го последва. На 11.08.1923г. в местността "Юндола" над с.Лъджене /днешен Велинград/ майка и син са убити хладнокръвно. Гробовете им остават неизвестни.

По повод това в бр.38 на вестник "Земеделска защита" излиза остра статия осъждаща убийството на известните пещерци. Градът е потресен от това убийство, извършено без съд и присъда.