В рубрика "Пещерци" представяме Никола Караниколов /Камбера/

В рубрика "Пещерци"  представяме Никола Караниколов /Камбера/ В рубрика "Пещерци"  представяме Никола Караниколов /Камбера/
25.05.20, 15:50

Никола Христов Караниколов , по прякор Камбера е роден през 1893г. в Пещера. Крупен предприемач, той се занимава с многобройни по разновидност търговски дейности. В Пещера, на ъгъла на улиците "Димитър Горов" и "Георги Зафиров" съществува бившият хан "Неврокоп". Сградата е с двор отзад, а над кръчмата е имало стаи за нощуване. Дворът е ползван за обор на добитъка. В началото на 30-те години на миналия век ханът е ликвидиран, а мястото е закупено от Кольо Камбера. През 1938г. той открива модерен ресторант с хотелска част към него с името "Камбер палас". В ресторанта се поддържа добра кухня, отлична скара и има винаги налично овче мляко. Сервират се многообразие от спиртни напитки и различни видове мезета. Персоналът е 2 или 3 души. Новият хотел е модерна и ценна придобивка за града, който в това отношение изпреварва много други градове. Сградата е проектирана от Тодор Кожухаров, известен проектант.

Никола Караниколов е построил и циментовия, така наречен "Дъгов" мост в центъра на града, който свързва пазара с централната градска част. Той е изграден през 1928г., когато съществуващият до тогава дървен мост е частично отвлечен при едно от големите наводнения, причинени от прииждането на Стара река.

Когато предприемачът предава на кметството построения вече мост, за да докаже здравината му, той застава с цалото си семейство точно под него, а валяк преминава по повърхността на моста и върху главите на Камбера и съпругата му. Така предприемачът  демонстрира неговата здравина.

Той е собственик и на един от първите автомобили, закупени в Пещера. Марката на "Форд" е предпочитана за Караниколов.

През 1946г. специална комисия при Окръжен комитет на Отечествения фронт го определят като незаконно забогатял. Банките са уведомени да блокират средствата му. А той е подложен на конфискация на имуществото, в следствие определянето му като незаконно забогатял.

Никола Караниколов -Камбера умира през 1965г.