В рубрика "Пещерци" представяме генерал-лейтенант Стоян Трендафилов

В рубрика "Пещерци" представяме генерал-лейтенант Стоян Трендафилов c
14.02.20, 10:34

Стоян Константинов Тренадфилов е роден в Пещера през 1900г. През 1918г. завършва гимназиалното си образование в Татар Пазарджик, през 1922г, завършва Военно училище, а през 1930г.-Военна академия. Ползва се с високо уважение сред колегите си и командването.  Зачислен е в Генералния щаб, където работи всеотдайно до 1935г. Слави се с изключителна дисциплинираност, взискателност и висок професионализъм.

Той е отявлен републиканец и влиза в противоречие с монархическата институция и с двореца, затова през 1935г. е уволнен от армията. Заради разпространение на позиви против принц Кирил и военния министър е осъден и изпратен в Софийския затвор, където престоява до 1937г.  След освобождаването му от затвора е постоянно следен, обявен е за опасен за армията и е интерниран в Момчилград, Ардино и Девин. 

През 1944г. е произведен в чин генерал-лейтенант.  Като бележит военоначалник ген. Трендафилов е участник в двете фази на  Отечествената война. В Първата фаза той командва Бронетанкова бригада от състава на Втора българска армия в боевете при Ниш, Косово, Подуево.

Във втората фаза в Унгария ген.Тредафилов коандва Четвърти армейски корпус  от състава на Първа българска армия. Ръководеният от него танков корпус печели победи в славната Дравска епопея, която увенчава със зллатен венец военната кариера на генерала.

 Въпреки спечеленото военно признание, десетките ордени и медали, участието му в Деветосептемврийското въстание и от герой, той се превръща в десидент за новата комунистическа власт. Отново бива подложен на репресии и изселване, които продължават цели 7 години. Дори е въдворен без съд и присъда в концлагера в Белене, от където излиза огорчен, обиден и с напълно разклатено здраве.

Умира на 1-ви май 1982г. в София.