Веселин Ханчев посвещава стихотворение на пещерец

Веселин Ханчев посвещава стихотворение на пещерец c
13.07.23, 10:06

 

Веселин Ханчев, снимка: Интернет

Община Пещера е родно място на много известни българи, дали своя принос за съвременната култура, политика, медицина и образование. Градът има забележителна история, съхранена родова памет и автентични традиции. Много моменти от историята на родопския град обаче не са достатъчно проучени и известни на широката общественост. Започваме една поредица от материали, в която с помощта Мария Джуркова – общественик, родолюбец, съвременен будител и краевед, ще ви запознаем с малко известни факти и документи от историята на община Пещера.

  Мария Джуркова

 

Знаете ли, че…Тодор Атанасов Стайков е роден на 12 септември 1921г. Син е Атанас Стайков- пещерец. Израства в Софийската ремсова организация. В ранните ученически години е член и на пионерски групи. В гимназията в София, се проявява като добър и прилежен ученик. В седми клас става отговорник на Четвърта мъжка гимназия. През това време вече попада веднъж в Дирекцията на полицията в София.

След завършване на гимназията се записва в университета студент по право като взема дейно участие в борбите на студентството.

 

Тодор Стайков, снимка: Интернет

През 1941 година влиза в градската организация на РМС. За втори път, по подозрение, че се занимава с комунистическа дейност, попада в полицията. На излизане Гешев му се заканва с думите: „Трети път дойдеш ли тука, вече жив няма да излезеш!“

През есента на 1942 г. полицията отново влиза в дирите му заради активната партийна дейнаст. Той успява да се укрие и преминава в нелегалност.

През март 1943г. е арестуван и пребит жестоко, закаран е в Александровска болница със счупен на две места гръбнак и премазани ръце и колене. Умира на 11 март 1943г. без да издаде Малчика, заради когото е арестуван. По тъжна ирония на съдбата за същата дата е и насрочен годежът му със Стела Авишай.

Корицата на книгата на Стела Авишай „Годеж“, която тя написва по повод събитието

На него Веселин Ханчев посвещава стихотворението „Добрият ученик“.

 

Автор: Мария Джуркова

Източник: http://pa1-media.bg