инж. Анна Ангелова Миндова – етиката и естетиката в образованието

инж. Анна Ангелова Миндова – етиката и естетиката в образованието инж. Анна Ангелова Миндова – етиката и естетиката в образованието
18.10.20, 13:52

“ Детето е преди всичко естет : то реагира на външен вид, на видимото, на очертания и форми.” – Йосиф Бродски

  Инж. Анна Ангелова Миндова е родена на 10 септември 1952г. в Пещера.  Завършва своето средно образование в Димитровградския химически техникум през 1971 и започва своето висше образование във ВИХВП - Пловдив , специалност „Технология на тютюна и тютюневите изделия“.  Това е една от деветте катедри по това време в института, а неин  ръководител е проф. Димитър Атанасов. Анна Миндова е една от първите по успех във випуска инженер-технолози.

 Започва своята преподавателска кариера в Техникум по тютюна „Атанас Ченгелев“- Пещера по специалността, по която придобива своето висше образование. Заради своята активност и креативност инж. Анна Миндова е назначена на длъжността директор на учебното заведени.

 За своите ученици и преподавателския състав на професионалното училище инж. Миндова остава и до сега ненадминат организатор, деен и инициативен човек, който успява да създаде нови , по-добри условия за работа на колегите си, както и нови професионални паралелки във възложеното й за управление училище за учащите в него. Създават се специализирани кабинети и нови специалности , които да подготвят професионални кадри, както и да удовлетворят търсенето на квалифициран персонал за пазара на труда.

Такива са специалностите  „Технология и мендижмънт в производството и обслужването в заведенията за хранене“, „Кулинар“, „Готвач“, „Мениджмънт в хотелиерството“, „Оператор в производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ и др.

 Изявен общественик, инж. Анна Миндова е избирана и за общински съветник в Общинския съвет на град Пещера. Делата й винаги се отличават със спазване на безукорна етика, а самата тя е еталон за подражание със своите елегантност, поведение, общуване, при всички случаи подчинени на естетиката.

Инж. Анна Ангелова Миндова остава ярка диря в професионалното образователно дело на града, но за съжаление смъртта я отнема твърде рано. Тя умира на 29 март 2012г.