Драган Манчов продал дома си, за да финансира книга

Драган Манчов продал дома си, за да финансира книга c
13.07.23, 09:49

Снимка: Исторически музей-Батак

Община Пещера е родно място на много известни българи, дали своя принос за съвременната култура, политика, медицина и образование. Градът има забележителна история, съхранена родова памет и автентични традиции. Много моменти от историята на родопския град обаче не са достатъчно проучени и известни на широката общественост. Започваме една поредица от материали, в която с помощта Мария Джуркова – общественик, родолюбец, съвременен будител и краевед, ще ви запознаем с малко известни факти и документи от историята на община Пещера.

  Мария Джуркова

 

Знаете ли, че…Драган Василев Манчов – обществен деец, книгоиздател и учител от Батак, където е роден през 1834г. Той е първи братовчед на известните пещерски възрожденци Димитър, Атанас и Султана Горови. За семейството му се споменава в дописките на Джанюарис Макгахан и рапортите на Юджийн Скайлер.

Драган първоначално учи в родния Батак, а след това в Пазарджик, Учителства известно време в село Радилово-Пещерска околия, в Пазарджик, Батак, Перущица и в Марашкото училище в Пловдив. През 1854г. издава първата си книга “Църковно песнопение”. До Освобождението печата книгите си във Виена, Цариград и Браила. През 1862г. открива втората книжарница в Пловдив (след книжарницата на Хр. Г. Данов) с клонове по-късно в Свищов и Солун. Бил настоятел в Пловдив на сп. “Читалище” (1870-1876) и на в. “Източно време” (1874-1877).

Домът на Драган Манчов, снимка: ДА Архиви-Пловдив

Влиза в състава на избраното през 1873г. училищно настоятелство на Пловдивското централно мъжко училище. Емигрира в Румъния, тъй като е обвинен в участие в Старозагорското въстание през 1875г.

С помощта на своя първи братовчед Димитър Горов-най-доверен човек и финансов спомосъществувател на Ботев, Драган успява да възстанови печатницата на Христо Ботев, в която печата и издава вестник “Стара планина”. Драган Манчов отпечатва и първата стихосбирка на един тогава малко известен и млад писател, носещ името Иван Вазов. Името на стихосбирката е „Пряпорец и гусла“.

По време на Руско-турската война (1877-1878) Драган Манчов е преводач.
След освобождението се установява в Източна Румелия и активно участвал в обществено-политическия живот на областта. От 1879г. до 1`885г. издава вестник “Народний глас” – вторият по големина източнорумелийски вестник с трайно значение в културния и обществения живот на българите. Издава също произведения на писателите Константин Величков, Лука Касъров, и други.

Бащин язъIк- най-значимият труд на Драган Манчов. Източник – Национален музей на образованието

Драган има и изключително богата обществена дейност. Той е брат на Фота Василева Манчова, по съпруг Антонова, която се сражава редом със съпруга си по време на Априлското въстание в Батак. Съпругът й е убит, тя остава вдовица и е една от основните фигури при организирането на първите мирни протести в Пловдив против зверствата в Батак.

Драган Манчов е симпатизант на Народната партия. Избран е за кмет на Пловдивската община през 1901г.

Любопитен факт е, че къщата на Драган Цаков в Пловдив е проектирана от Йосиф Шнитер, тя е съхранена в автентичен вид и до днес, а в нея се намира администрацията на кметството на район „Централен”. В нея известно време твори своите произведения Иван Вазов.

 

Кметство Район „Централен“-Пловдив. Снимка- сайт на Община Пловдив

През 1895г. Драган Манчов решава да издаде тритомна българска енциклопедия. Проектът е изключително тежък финансово и се налага той да продаде красивия си дом, за да финансира изданието.

Умира в Пловдив на 16 май 1908г., но преди това залага своята пенсия, за да може да издаде последният том на своята българска енциклопедия.

 

Автор: Мария Джуркова

 

Източник :http://pa1-media.bg