На 7 Май-Международен ден на радиото и телевизията специално интервю за читателите на e-peshtera.com с Ани Костова-журналист от БНР

На 7 Май-Международен ден на радиото и телевизията специално интервю за читателите на e-peshtera.com с Ани Костова-журналист от БНР c
07.05.19, 12:19

7 май е Международният ден на радиото и телевизията

 На този ден през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

Днес ви представяме един от любимите журналисти, които слушаме в предаването на БНР „Нощен хоризонт”- Ани Костова .

1.Как решихте да се занимавате точно с журналистика ? С какво Ви спечели тя?

Преди много години, повече от 20, когато реших да уча в СУ „Климент Охридски“ имаше не много медии на пазара в България. Тогава бе много голямо предизвикателство първо да учиш, а след това и да практикуваш журналистика. Имах късмета и щастието да живея и работя като журналист в много динамично, изпъстрено с различни поврати време. Най- много исках да бъда част от колегията в БНР, където имах късмета да стажувам за кратко. През 90-те години на миналия век БНР бе невероятна школа, тук работеха истински професионалисти и човек можеше да се учи и „краде“ много от тях.

2.Фактът ,че постоянно се срещате с хора допада ли Ви? Чувствате ли се различна от останалите и защо?

В тази професия едно от най- привлекателните неща е срещата с различни интересни и запомнящи се хора. Преди всеки разговор на живо обаче е важна и подготовката ти за него и избора на фокус за самия разговор. Всички мислят, че при този информационен поток днес вече е по- лесно на журналистите, но аз не мисля така.

3.Държите ли в социалните мрежи да се пише на кирилица?

Да, задължително навсякъде трябва да се пише на кирилица, а в националния ефир да се говори на правилен български език.

4.Грамотността в днешно време се пренебрегва. Какво ще кажете на тези, които държат на нея и се противопоставят на това, че не е важно единствено образованието?

Нека не забравяме, че ако някой иска да ликвидира една нация, то е достатъчно да свали нивото на обучение и за кратко и бързо ще постигне успех.

5.Работили  сте  в различни медии, какво е вашето мнение за развитието на медиите през последните години и как технологиите промениха журналистиката като цяло и в частност у нас?

Действително новите технологии за мен са като нож с две остриета. От една страна могат да подпомагат работата на съвременните медии, от друга да подведат журналиста, така че не бива да се осланяме единствено и само на социалните мрежи.  Днес много се използват различни форми за репортерски разкрития и сигнали, а достоверността?!

6. Каква е вашата дефиниция за успешна журналистика?

Доверието на другата страна било това слушатели, зрители и читатели, може да бъде мерило за професионалната работа на всеки журналист, според мен.

7. Трябва ли да има задължително образование по журналистика?

Преди години проф. Михаил Минков- декан на факултета тогава, Бог да го прости, казваше, че е необходимо всеки един бъдещ журналист да е завършил нещо друго и след това да се реализира на това поприще. Години по- късно, потвърждавам- прав е бил!

8.Какъв талант трябва да притежава добрия журналист?

Без журналистически усет и огромно желание за достойна работа, журналист се става трудно, според мен

9. По принцип вие задавате въпросите, а сега ще трябва да отговаряте. Как се чувствате от другата страна?

Трудно е да си от страната на отговарящия, но в Пещера сте мислещи, не само четящи хора, така, че този разговор бе удоволствие за мен.

10.Какво ще пожелаете на младите хора, които в бъдеще искат да се занимават с журналистика ?

На всички мои бъдещи колеги- четете, слушайте, гледайте и се учете непрекъснато, дори, когато вече сте официално на работа!

11. Какво ще пожелаете на нашите читатели ?

На всички в китното градче Пещера и на вашите читатели желая от сърце преди всичко здраве, много позитивни събития и добри дела.