Основател на пластичната хирургия в България е от Пещера

Основател на пластичната хирургия в България е от Пещера c
13.07.23, 10:36

Снимка: Исторически музей-Пещера

Община Пещера е родно място на много известни българи, дали своя принос за съвременната култура, политика, медицина и образование. Градът има забележителна история, съхранена родова памет и автентични традиции. Много моменти от историята на родопския град обаче не са достатъчно проучени и известни на широката общественост. Започваме една поредица от материали, в която с помощта Мария Джуркова – общественик, родолюбец, съвременен будител и краевед, ще ви запознаем с малко известни факти и документи от историята на община Пещера.

  Мария Джуркова

 

Знаете ли, че…Проф. д-р Димитър Ранев е роден и израснал в Пещера. Роден е на 8 януари 1926г. Завършва средно образование в родния си град, а висше – в тогавашния ВВМИ – София.

След своето завършване, започва практика като военен лекар в отделение Пластика на Общоармейска болница – София. Специализира във Франция, където става член на Световната организация по изгаряния и по пластична хирургия и всепризнат създател на съвременната българска школа по комбусциология – медицината, свързана с лечението на изгаряния и отстраняването на техните последици.

Димитър Ранев, снимка: архив „Пирогов“

Проф. Димитър Ранев изследва реакциите на тялото за термична травма, разработва нови ефективни начини за борба с шока от болката, търси начини за намаляване на мащабните кожни лезии, сепсиса и други състояния, които съпътстват тежките изгаряния.

Освен талантлив хирург, той е и откривател на българското лекарство „Дефламол” за лечение на тежки изгаряния.

Ранев се счита за един от основателите на съвременната пластична хирургия. Като отделно направление в България, пластичната хирургия започва да се развива основно във връзка с лечението на изгарянията.

През 1957г, , когато още е само на 31 години, бъдещият професор Ранев има главната заслуга за създаването на отделение към тогавашния ВВМИ за лечение на изгаряния. В последствие, през 1964г, отделението прераства в Републикански център по изгарянията, през 1978г. прераства в Секция по термична травма и от 1993г.- в Секция по изгаряния и пластична хирургия. За времето си всички специалисти в тази област са негови ученици.

Димитър Ранев, архив „Пирогов“

Автор е на повече от 100 научни труда – монографии, книги, публикации в български и чужди списания. Участва с доклади на редица международни конгреси и симпозиуми. Световната си известност добива с постиженията си в лечението на шока при изгаряния. Човек с главно „Ч“, Стотици пещерци са получили съдействие за лечение от негова страна.

Проявява изключителна привързаност и съпричастност към своите съграждани и родния си град. Умира през 1977г. в София.

Днес болницата в родния му град носи неговото име.

 

Автор: Мария Джуркова

Източник : http://pa1-media.bg