Отговор на загадката от 1.05.2019г. на "Възрожденско приключение-Великден"

Отговор на загадката от 1.05.2019г. на "Възрожденско приключение-Великден" c
03.05.19, 13:56

На 23 май 1897г. Михаил Такев кани своя голям приятел Алеко Константинов в родната си Пещера във връзка с откритото преди няколко дни ново класно училище. Участват в тържеството за празника на светите братя. На връщане от Пещера към Пазарджик, Алеко настоява да спрат в с.Радилово, за да се почерпят. Спират файтона, поръчват вино и кафе, а Алеко ходи от маса на маса, тъй като селяните спорят, а той ги убеждава да спрат препирните, защото "сме родни братя". На събирането пристига и кметът Петър Минков, назначен от управляваща Народна партия, с когото Такев и Алеко провеждат любезен разговор.Качват се обратно във файтона и тръгват към Пазарджик, но малко след това прозвучават изстрели. Оказва се, че доскорошният им любезен домакин Петър Минков е разпоредил на пъдаря Милош Топалов и Петър Салепов-разсилен, да пресрещнат файтона и да убият Михаил Такев. Цената, за която е пазарил убийството е 5 златни наполеона. Оръжието, с което е убит Алеко е ръждясала пъдарска кримка с №88717. Кметът на Радилово знаел, че Такев винаги сяда от лявата страна на файтона на задната му седалка. Такев и този път опитал да спази този обичай, предлагайки на Алеко дясното място на задната седалка на файтона. Писателят шеговито отказал, като му казал следното :" Ти си по-старшият. От времето, когато бях съдия, ми остана навик винаги да сядам от лявата страна като по-младши член на съда". Така тази смяна отрежда убитият да е Алеко.

Последната снимка на създателя на Бай Ганьо е направена часове преди неговата смърт пред класното училище "П.Р. Славейков", открито на 11 май 1897г, при честванията на светите братя Кирил и Методий в Пещера. Същият ден Алеко обещава на пещерци да напише пътепис "До Пещера и назад", но преждевеременната му смърт осуетява този план.

В чест на даденото обещание вестник "Знаме" все пак отпечатва този обещан от Алеко пътепис-на първа страница, три бели празни колони с поставен подпис под тях "Щастливеца".