Петър Шилев и неговата дейност в Пещера

Петър Шилев и неговата дейност в Пещера c
13.07.23, 09:53

 

Община Пещера е родно място на много известни българи, дали своя принос за съвременната култура, политика, медицина и образование. Градът има забележителна история, съхранена родова памет и автентични традиции. Много моменти от историята на родопския град обаче не са достатъчно проучени и известни на широката общественост. Започваме една поредица от материали, в която с помощта Мария Джуркова – общественик, родолюбец, съвременен будител и краевед, ще ви запознаем с малко известни факти и документи от историята на община Пещера.

  Мария Джуркова

 

Знаете ли, че…Петър Шилев е човекът, който участва най-активно в Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Роден е през 1853г. в голямо Конаре /днес град Съединение/. Той е чичо на жената до Чардафон Велики- Недялка Шилева-Чардафонова, наричана Голямоконарската Райна Княгина. Шилев предвожда голямоконарската въстаническа чета заедно с Чардафон и обсажда Конака в Пловдив в нощта на 5 срещу 6 септември 1885г. и поставят началото на Съединението.

Недялка Шилева и Продан Тишков (Чардафон Велики). Снимка от сайта namegdana.com

Той е учител по професия и подпредседател на революционния комитет в с. Голямо Конаре. Няколко години преди Съединението е изпратен за учител в Пещера, като целта на това „заточение“ е да бъде затворена устата му и да престане да говори за обединение с другата България.

Тъй като е изключително деен, той започва своята просветителска и културна дейност и в Пещера и заради това е избран за подпредседател на читалището в града, което тогава се е наричало „Надежда“. Въпреки краткия си престой – само 3 години в града, Петър Шилев остава и тук светъл пример.

Снимка от Съединението с Чардафон и Шилев. Източник: ел.сайт на в. „Марица“

Пещерци му гласуват огромно доверие и въпреки, че е пришълец в града той е издигнат от тях и избран за председател на тричленната общинска комисия. Това действие го прави един от най-отговорния организатор на комитета. Той използва ситуацията и превръща кметството в щаб на движението за организиране на Съединението.

В писмо до него под № 40 от 15 януари 1888 началникът на Пещерска околия го уведомява, че Шилев е избран и за член на училищния съвет в града. Писмото гласи следното:

Писмото от Началника на Пещерска околия. Собственост е на ЦДА

 

„ Г-не Шилев,

Съгласно с предписанието на Г-на Префектаот 14-ти того под № 73, честа имам да Ви уведомя, че Г-н Директора на Народното просвещение с телеграмата си под № 75 благоволил да Ви утвърди за член на Депармелталний училищен Съвет.

За началника на Пещерска околия: подпис“

В последствие Петър Шилев става кмет на Пловдив и народен представител в няколко народни събрания. Описва спомените си за Съединението в своя труд — „Спомени от Съединението на Северна и Южна България през 1885 год.”.

Умира през 1945г. на 92години.

 

Автор: Мария Джуркова

Източник pa1-media.bg