Първи фестивал на българската книга в Брюксел

Първи фестивал на българската книга в Брюксел c
08.06.19, 13:38

© Librebook чрез Facebook | Librebook ще бъде домакин на първия български фестивал на книгата в Белгия.
Първият български фестивал на книгата в Белгия удари столицата ни. Съвместната инициатива на Културния център на страната и многоезичната книжарница и литературна платформа Librebook представя на града български наградени автори и поети, творчески семинари за писане и презентации на детски книги на английски, френски и български език. 

LEES OOK
 Поп-вселената на художниците Mon Colonel и Thomas Stiernon
Инициативата почита Националния ден на българското просвещение, култура и славянските писма, проведени на 24 май. „Това е възможност да се запознаем с някои от най-интересните български автори и издатели”, казва Антонио Пароди, основател и мениджър на Librebook. "Каним читателите да чуят откъси от една и съща книга на английски, френски или немски език, за да споделят емоции извън езиковите бариери."  

В петък, в самото присъствие на българския посланик в Белгия, Мая Добрева, Librebook посреща критично признат писател и преводач Здравка Евтимова. Нейните разкази се появяват в 23 страни по света.

След това в събота можете да се насладите на следобеден чай и разговор с петима от най-добрите съвременни автори в българската литература: романист и драматург Емил Андреев, 2014 г. номиниран в конкурса Фенове на Фландрия и писане на VIW Ирина Папанчева, 2011 Европейска литературна награда Калин Терзийски, художник и поет Светлина Трифонова, писателка и есеист Христо Карастоянов. 

Белгийско-българска връзка
Това е първият път, когато някой освети българските книги в Брюксел. И на всичкото отгоре, това е първият голям тест за все още относително младата културна асоциация, основана едва през 2017 година.

„Фестивалът е културен мост за българските автори, които живеят и пишат в България, и техните български колеги в Белгия ”, заяви Таня Станева, президент на Българската културна асоциация в Белгия. „Двудневното събитие ще включва акценти на съвременната българска литература, създадена у нас и извън нейните граници.” Наистина, голям шанс е да се открие богатата култура и разнообразни традиции на балканската нация.

Изключително значение има и факта, че особен принос в част от това на този фестивал да има няколко стойностни български автора има и пещерката Богдана Сиракова-библиотекар към библиотеката на НЧ"Развитие-1873" в Пещера