Цвета Цачева родена в Пещера и звезда на нямото кино в Германия

Цвета Цачева родена в Пещера и звезда на нямото кино в Германия c
13.07.23, 11:32

Община Пещера е родно място на много известни българи, дали своя принос за съвременната култура, политика, медицина и образование. Градът има забележителна история, съхранена родова памет и автентични традиции. Много моменти от историята на родопския град обаче не са достатъчно проучени и известни на широката общественост. Започваме една поредица от материали, в която с помощта Мария Джуркова – общественик, родолюбец, съвременен будител и краевед, ще ви запознаем с малко известни факти и документи от историята на община Пещера.

  Мария Джуркова

 

Знаете ли, че…Цветана /Цвета/ Трифонова Цачева е родена в Пещера на 30.11.1899, в семейството на лесничея Трифон Цачев и съпругата му – домакинята Лала Цачева. Родителите й са родом от Ловеч, където са родени по-големите й сестра и брат.

Цвета Цачева, Източник: Уикипедия

Неин кръстник е пещерецът Иван Стайков. Сестра й Маня Цачева е първата любовна муза на поета Димчо Дебелянов, а брат й Иван Цачев е първият съпруг на оперетната звезда Мими Балканска. Семейството живее в Пещера, след което се премества в София.

По-голямата сестра на Цвета – Маня заминава за Германия, където става театрална и кино звезда. Получава множество роли в нямото кино. Цвета заминава при сестра си в Германия, където също става актриса. Заради екзотичната си хубост бързо е забелязана в театралните и кино среди и също става звезда в нямото кино.

Сестрата на Цвета Цачева – Маня Източник: Уикипедия

Заради огромната прилика със своята по-голяма сестра Маня, често ги грешат като една и съща личност с две имена. Първият филм с участието на Цвета е заснет през 1922г, когато тя е на 23 години. Името на филма е „Марица – Мадоната на контрабандистите”, негов режисьор е Фридрих Мурнау-носител на Оскар за филма си „Изгрев”. Цвета участва в още няколко филма: ”Трагедията на един изгубен”, „Светата омраза 1” „Светата омраза 2- Бягството от смъртта”.

Маня в кадър от изгубения, но добил широка известност филм „Марица-царицата на контрабандистите“. Източник: Италиански кинематографичен център

 

Цвета е омъжена за големия немски актьор и режисьор Георг Александър (Georg Alexander 1888-1945). Неговото фамилно име е Luddeckens, син на големия немски театрален режисьор Georg Luddeckens. През 1928г. те се развеждат, Цвета прекратява театралната си дейност и става представител на известна марка кафе в Берлин.

 

Тук се установява и по-големият й брат Иван Цачев, който е основател на Кооперативния театър в България, заедно със съпругата си Мими Балканска. Напуска страната, твърдо решен да се реализира като певец в Германия. Успява да стане първи тенор на операта в Берлин, въпреки че славата му в България е огромна- картички с неговия образ са се продавали по стрелбищата, а плакати с него и съпругата му, са стояли разлепени из цялата страна.

Братът Иван Цачев, източник: Елиана Митова

Заради Втората световна война Цвета, сестра й Маня и брат им Иван , се преместват и започват да живеят във Франция. Цвета умира на 12 декември 1975г.

И тримата не оставят поколение.

 

Автор: Мария Джуркова

Източник http://pa1-media.bg