В последния ден от живота си Алеко обещал на пещерци да им напише пътепис

В последния ден от живота си Алеко обещал на пещерци да им напише пътепис c
13.07.23, 10:29

Снимка: Архив Мария Джуркова

Община Пещера е родно място на много известни българи, дали своя принос за съвременната култура, политика, медицина и образование. Градът има забележителна история, съхранена родова памет и автентични традиции. Много моменти от историята на родопския град обаче не са достатъчно проучени и известни на широката общественост. Започваме една поредица от материали, в която с помощта Мария Джуркова – общественик, родолюбец, съвременен будител и краевед, ще ви запознаем с малко известни факти и документи от историята на община Пещера.

  Мария Джуркова

 

Знаете ли, че…Едно нещастно събитие ще свърже завинаги името на Пещера и автора на „Бай Ганьо“.

Алеко Константинов умира от изстрел след смяна на местата във файтона, с който пътува заедно с тогавашния вътрешен министър Михаил Такев, който е родом от Пещера.

Предисторията на трагичното събитие е следната: На 8 или 9 май 1897 г. Щастливеца среща в Пловдив своя приятел Такев, адвокат като него и депутат от Демократическата партия. Такев е решен да пътува към родния си град, но Алеко го увещава да остане, за да му помогне по предстоящото дело, което той има на следващия ден. От своя страна Михаил Такев се съгласява и използва възможността да покани своя приятел да му гостува в Пещера. По това време Алеко вече е нашумял с романа си „Бай Ганю“ и за Такев това е възможност да запознае пещерската общественост с автора на бестселъра.

Михаил Такев, снимката е предоставена от Димитър Такев-родственик, оцветена от Мария Джуркова

Файтоните са готови за пътуване, но първо се отбиват в Пазарджик по партийни дела. На 11 май тръгват за Пещера, но се отбиват през с.Радилово, където имат кратка среща в кръчмата. Забелязани са от кмета на селото Петър Минков, който е политически враг на Михаил Такев. Интересува се за повода на пътуване и кога компанията ще се връща обратно и успява да убеди двама свои съселяни да извършат политическото убийство на Такев.

Последната на Алеко Константинов е направена часове преди смъртта на писателя пред класното училище „П.Р. Славейков“, открито на 11 май 1897г. (стар стил), при честванията на светите братя Кирил и Методий в родния град на Такев.

Източник: „Българска история“

Тук Щастливеца се запознава с всички големци и именно пред тях той дава обещание да напише пътепис „До Пещера и назад“.

Счита се, че чиста случайност е довела до неговата смърт, вместо тази на Такев. Файтонът им отново спира в Радилово, където са забелязани от убийците, но Алеко пожелава да сменят с Такев местата си във файтона.

Така преждевременната му и нелепа смърт осуетява неговия последен план да подари пътепис на пещерци и в чест на даденото обещание вестник „Знаме“ все пак отпечатва обещания от Алеко пътепис-на първа страница, три бели празни колони с поставен подпис под тях „Щастливеца“.

Автор: Мария Джуркова

Източник: pa1-media.bg