Неизвестна снимка на Атанас Горов-четник на Ботев от Пещера

Нова, неизвестна досега снимка на Атанас Иванов Горов - четник на Ботев от Пещера, бе показана за пръв път в сайта Europeana през лятото на 2020г.

Снимката е част от архива на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", от където потвърдиха за сайта ни, че на снимката е именно Атанас Горов в компанията на неизвестно за сега лице. 

Предполага се, че снимката е правена в периода на престоя на Горов в Румъния, където той е бил при своя брат Димитър Иванов Горов, известен като близък съратник на Христо Ботев.

Фотографията е направена от Анастас Николов Стоянович - българин от Самоков, изучавал фотография в сръбския двор. Това е втората за сега известна фотография на пещереца Атанас Горов. Първата и дълго време единствена ,известна до сега фотография е на Атанас Горов в четническа униформа. Припомняме, че по инициатива на "Възрожденско приключение" именно тази снимка бе оцветена, за да е по-достоверен и лесно възприеман образа на въстаника  от младото поколение.

По мнение на историци от Пещера това е ценна находка, която при всички случаи дава още по-добра светлина върху образа на Горов.

Кой е Атанас Иванов Горов - роден е в  Пещера през 1856г. , в семейството на Фота (Йорданка) Тодорова Буху и на Теохар Иванчов  (Теохар Йоану). Баща му е осиновен батачанин от рода на Благой Христосков. В новото си цинцарско семейство, той получава и новата си фамилия - Йоану.  Атанас Горов е най-малкото дете в семейството. През 1865г. , едва 9-годишен заминава в Браила при сестра си Султана, която е с 20 години по-голяма от него и зет си Георги Петрович. Там е и неговия брат Димитър Горов. Димитър е по-голям от Атанас с 14 години и е близък съратник на Ботев. Наричан е "ковчежникът на хъшовете". В Браила Атанас учи в тамошното българско училище. След преместването на майка му и  брат му Димитър в Гюргево, той продължава образованието си в  българското училище там, като същевременно работи в работилницата за сапун и свещи на брат си.

През 1874г. умира майка му Фота, а брат му се жени. Атанас решава да се върне обратно в Браила и през 1876г. открива кафене там. След отказа на Филип Тотю да оглави чета Горов, повлиян от своите клиенти, се записва в Ботевата чета. На 16 май 1876г. се качва на парахода "Радецки" и там се среща с брат си Димитър и снаха си Иванка. Участва в съвещанието за превземането на парахода и слизането в Козлодуй.  Пада убит в битката при Милин камък, която се състои в периода 18-30май 1876г. Никола Обретенов съобщава за смъртта на брат му на 26 май 1876г. Труповете на убитите са обезглавени от черкезите и оставени непогребани. Два месеца по-късно са погребани в църквата "Възнесение" в с.Мраморен-Врачанско. В джобното тефтерче на Христо Ботев, на страница 46 е записано : "Атанас И. Горов, родом от село Пещера, години 20" . Името на Атанас Горов е вписано и на паметника на Христо Ботев във Враца на 140-то място.

Новооткритата снимка в НБ "Св.св. Кирил и Методий" е със сигнатура НБКМ - С3319.

 

Автор - Мария Джуркова

Ползвани източници : - фоторгафски архив на Дигитална библиотека НБКМ

                                     - Пунев, Ан. "Енциклопедичен речник на Пещера"

                                      - сайт Еуропеана