Държавната агенция за българите в чужбина с висока оценка за инициативата "Българско слово без граници"

Държавната агенция за българите в чужбина оценя високо и ще подкрепи инициативата на Библиотеката при НЧ "Развитие-1873", под наслов "Българско слово без граници". Това става ясно от писмо на Председателя на Агенцията г-н Димитър Владимиров. Ето и текста на самото писмо:

"Във връзка с Вашето писмо за подкрепа на инициативата на Библиотеката при НЧ "Развитие-1873",Пещера,България, стартирала от 01.10.2019г и насочена към българската общност в чужбина под наслов "Българско слово без граници" заявяваме своята радост, че ще подкрепим това благородно дело свързано с опознаването на българската поезия и родните ни съвременни творци.

 ДАБЧ ще окаже нужното съдействие за по-нататъшна реализация на инициативата като ви предоставим : контакти на български организации, културни сдружения в чужбина и ще популяризираме в медийното пространство същността на инициативата и нейната важност. 

 Съхраняването на езика чрез изкуството на поезията, като начин хората да четата на красивия ни роден и мелодичен български език е от изключително важно значение и прекрасна възможност за духовно израстване и личностно развитие. 

 Прекрасно е, че на този етап има вече организации и дужества, български съботно-неделни училища включили се в инициативата "Българско слово без граници."

 Напомняме, че и в момента инициативата продължава в градовете Щутгард-Германия и Чикаго-САЩ. До сега е проведена с изключителен успех  в Женева-Швейцария, Торонто-Канада, Малта и Неапол-Италия. 

Главният библиотекар на Библиотеката при НЧ "Развитие-1873" г-жа Богдана Сиракова - инициатор на "Българско слово без граници" заяви, че инициативата се посреща от авторите и от българите в чужбина изключително  възторжено, а целта е да няма асимилация на красивия ни език в чужбина, да се славят българските автори и да се запази българския език.

До момента медийни партньори са международният вестник "Българи", издаван за всички българи по света и сайтът e-peshtera.com